lördag, maj 08, 2010

terapitimmar

Konversation med hypnosterapeut på mässan

Jag promenerar runt ett bord med litteratur som handlar om hypnosterapi. Bläddrar lite i en bok och tittar lite på broschyrer som handlar om hypnosterapi vid dissociation medan kvinnan bakom bordet kommer fram till mig. Hon säger snabbt att den där boken vänder sig till "oss som jobbar med behandlande terapi". Jag tittar på henne och konstaterar att "jaha.. för det gör ju inte jag". Vet inte varför, det bara slipper ur mig. Mest för att jag tycker att hon var lite väl snabb i sitt dömande. Visst, hon hade rätt, men ändå. Jag backar lite och säger att jag faktisk inte jobbar i branchen men är intresserad för att jag har gått flera hypnoskurser.
Hon granskar mig snabbt igen och säger undervisande att "jaha, ja, vi jobbar ju aktivt för att stoppa sånt".
Jag frågar lite varför och då kommer det en tirad om hur viktigt det är att hypnos genomförs av de som verkligen kan hantera ett sånt känsligt tillstånd och hur många oseriösa utövare det finns som verkligen skulle kunna förstöra en person genom att hantera dem fel. Hon är jävligt fientlig mot mig, en person hon inte vet ett skit om. Jag vill bara skratta högt åt hennes mossiga inställning.

Jag frågar vänligt om vilka som räknas som oseriösa och hon börjar babbla om estradhypnotisörer osv (vi har två i det här landet).
"Det kan faktiskt hända att man triggar igång en psykos hos de som har det latent".
Så jag frågar henne hur ofta det hänt. Hon kan naturligtvis inte svara på det heller men menar att om det händer då är det riktigt viktigt att någon erfaren finns i närheten som vet hur man ska göra.
Jag frågar igen om det finns dokumenterade fall där det hänt och då byter hon ämne. Säger att socialstyrelsen förbjuder icke legitimerade att utöva den typen av terapi och att det finns så många oseriösa. Jag menar att mängden oseriösa i det skrået är inte ens en bråkdel av alla oseriösa på samma gren. Vi har healing och homeopater och spåmän och medium osv. Då byter hon ämne igen och säger att "det är därför vi jobbar aktivt för att lekmän inte ska lära sig dom här teknikerna".

Jag försöker på många sätt att fråga henne saker så jag kan få en bild av vad det är som är så farligt med hypnos och varför inte vem som helst ska få kunna det. Säger att det är synd att det är ett sånt stigmatiserat ämne och frågar om statistik och siffror. Tyvärr är det enda jag får tillbaka en illa dold arrogant attityd och nedvärderande kommentarer om vilka som håller på med den här oseriösa verksamheten.
Hon är inte så öppen för något annat än att hon har rätt. Anledningen till det verkar vara den berömda "För att det är fel".

Jag tänker att det är sant som Richard Bandler säger att terapeuter inte gillar när man kan hjälpa någon med ett problem riktigt snabbt. Psykologer är ju en av få yrkeskategorier som ju faktiskt får betalt mer ju längre tid det tar att lösa ett problem. En inte helt rättvis kategorisering, men när vi pratar om fobier och andra problem som kan lösas snabbt med hypnos, då är det faktiskt sant. Varför springa till en KBT-mottagning trettio gånger när man kan lösa det på två eller tre gånger hos en hypnosterapeut? Fattar inte det. Och om fobin skulle komma tillbaka efter några månader (vilket kan hända), ja då är det väl bara att göra om hypnosen en gång till.

Dessutom är det ganska kontraproduktivt att försöka hålla tekniker hemliga och exklusiva som finns att lära sig på internet och i böcker sedan länge. Om dom nu är så rädda för missbruk så vore det väl bättre att hålla egna kurser där man berättar om risker osv. Lite som dom faktiskt gjorde på de kurser jag var på. Hos dom där oseriösa estradhypnotisörerna.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Förstår du på vilket sätt en person kan bli besvärlig om han ville bli polis men blev ordningsvakt? Eller ville bli ordningsvakt men blev spärrvakt? Risken med att ha stor makt över människor men ett begränsat kunnande är ju helt uppenbar. Du får ju för faan skilja på psykologer och underhållningstrollkarlar. (väl medveten om att du alltid får sista ordet på din egen blogg, så feel free att få det då. Du har iallafall fel. jättefel.)
/Du vet vem

.perpotator sa...

Fast jag tycker ju att hon har rätt. Jag fattar bara inte varför man måste vara så arrogant.
Dessutom har hon inget stöd för sina teser om missbruket. Det är bara spekulationer. Det stör mig också.

För övrigt tycker jag att man måste kunna lite på att människor inte missbrukar sin ställning, oavsett vilken den är.

Anonym sa...

Det handlar inte om att missbruka sin ställning. Det handlar om att göra saker man inte har rätt kunskapsgrund för. Typ som att bara för att jag läser fem poäng farmaka så är jag inte en lämplig läkare och bör inte ta medicinskt ansvar för någon. Inte ens om jag har vana av en viss medicin eller kan sätta en injektionsnål. Detta är f.ö varför läkare blir arga när man använder mediciner som är utskrivna till någon annan.

.perpotator sa...

Än en gång håller jag med. Men jag tror fortfarande inte att rätt sätt att bemöta det är med en snorkig attityd. Inte du heller skulle jag tro