torsdag, februari 04, 2010

pariabanken

Banker.
Banker är samhällets motsvarighet till morsealfabetet eller faxen.
Banker är servicesektorns motsvarighet till gamla tanter med småmynt i kassakön.
Ja sannerligen säger jag eder, banker is a bunch of motherfuckers.

Jag orkar inte ens skriva ner vilken skärseld jag gått igenom för att få ut lite pengar. Men ungefär så här;
När en banktjänsteman säger att det tar tre dagar som senare visar sig vara sju dagar då vill jag bara döda nån. Helst en banktjänsteman. Hur någon ens har det som karriärval är helt obegripligt.

Banken äger ditt sorry ass och egentligen är det förvånande att dom inte har nån slags bänk på bankkontoren som du som kund kan böja dig över medan banktjänstemannen slänger slipsen över axeln och knullar dig i röven med sin slaka ståltrådsupplindade gubbkuk.
På banken använder man fortfarande fax. Man har internet och datorer, men alla papper måste skrivas ut och faxas någonstans. Förmodligen för att man inte vet hur datorerna fungerar.
På banken skickar man ut dina surt förvärvade pengar i något som man på banken fortfarande kallar "cyberrymden", där dom av helt obegripliga anledningar alltid befinner sig i "tre dar". Vem som helst på banken som använder sig av "tre dar" är i själva verket dagens Mäster Skräddare när han säger "Om lördag". Ingen på banken verkar veta varför det är så. Dom tänker att det är som att fråga hur lång en mansålder är eller vad som existerade innan big bang. Det är bara så att vissa saker kan inte människan styra över.
Om man ska göra ett bankärende, oavsett art, så måste man befinna sig fysiskt på banken. För att kunna det så måste du ta ledigt en hel dag eftersom dom har skylten som lurat en hel nation uppsatt; "Vi kapar köerna och inför kölappar". På din lediga dag får du sen, precis som på en akutmottagning, sitta och lyssna på hostande tanter och harklande gubbar. Människor som gör ljud med slumpmässiga kroppshål sitter och äter bananer och andra har ryckningar på olika delar av kroppen. Det här, tänker du när du sitter där, är dårhusens förgård. När du väl kommer fram tar ditt ärende tre minuter och när du går därifrån känns det ungefär som någon har slagit dig med handflatan över ollonet precis innan du skulle komma.

Förmodligen är det så att alla som jobbar på bank skrattar hela vägen till sitt jobb. Jag är universums härskare tänker dom när dom står på tunnelbanan med sina åttiotalsportföljer eller grå pennkjolar och potatisfärgade strumpbyxor och ser ner på oss andra.

Om nästa gång jag måste ha med en banktjänsteman att göra blir aldrig mer är det absolut för tidigt.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Så bittert att jag får den bra sortens rysningar!

Katt sa...

Fast man undrar ju numera också vad i helvete dom har för sig i banken före tre

Plastfarfar sa...

Det lustiga med bankernas ideliga faxande är att fax inte är juridiskt bindande, till skillnad från Telex. Fax är för osäkert.

Jag scannade en gång in en arbetsledare på jobbets namnteckning under en diskussion om fax och säkerhet och klistade in bilden under raden "Ni är friställda", printade ut och faxade till hans avdelning.

Rätt kul, kan jag berätta.

Linn sa...

hahahaha!jag stod ut i ungefär 5 månader innan jag dog av uttråkning. Om du tror att det suger att gå till banken, prova att jobba på en.. Fast man får rätt mycket sjuka historier om folk som går till banken. Jag fick ett par hemmasydda tofflor och ett kärleksbrev av en 80-årig gubbe once t ex.

.perpotator sa...

Anonym: Jag gillar inte att interagera med samhället. Jag får rysningar av det.

Katt: Och sen undrar man vad dom hade för sig på sextiotalet också..

Plastfarfar: Hahaha. Fax. Hahahahaaaa
Telex däremot; coolt :)

Linn: Härregud, har du varit en av dom!? Jag har iofs varit en av dom som jobbar på försäkringskassan. Inte den stoltaste tiden i mitt liv kan jag erkänna.

Linn sa...

Men försäkringskassan? Kasta inte stenbumlingar i akvarier osv. Å andra sidan tycker jag allt är ok om man jämför med kukSJ.

.perpotator sa...

Linn: Åh don't get me started. Jag har en monolog om SJ också. Den kan du få höra nån annan dag.

stabro sa...

Helt underbar beskrivning. Borde printas ut och sättas upp på bankerna så dom som står i kö har något att läsa medan man väntar.

Mattias sa...

Jag skrev ett långt och argt inlägg en gång om vaför det ska ta 24 timmar (och då är ju ändå det expressfart jämfört med din erfarenhet) att föra över pengar från en bank till en annan. En bekant som arbetar på bank berättade då att bankernas datorsystem i botten är gamla driftsäkra datorer från typ 60-talet. Det är ett idiotsäkert och bra system, men de klarar inte så många transaktioner så därför måste de samla ihop allt i slutet av dagen. Jag vet inte om det är sant, men det skulle inte förvåna mig.

Dessutom berättade han också att alla (vet inte om det bara gäller större transaktioner) kontrolleras FÖR HAND. Jag har en annan bekant som gör just detta - enligt uppgift världens i särklass kanske tråkigaste jobb.

Det kan kanske förklara ett och annat.

.perpotator sa...

men guuud.
man ba.. framtiden, när kommer den?

calle sa...

Jag vill ha SJ-monologen nu, tack.