tisdag, september 06, 2011

glimmrande

Ekonomer det är ju samhällets riktiga avskum, det vet ju alla om vi tänker efter. Och de ekonomer som går i spetsen för alla andra är de som "jobbar" på börsen.

Börsen i sig är en helt sjuk företeelse bara det, men det som försigår där är om än mer dåraktigt.

I sin vilda jakt på det enda som dom tycker betyder något så har dom kommit på att man kan sälja sånt som inte finns. Eller varför inte sälja det man inte ens äger. Man bara lånar det av nån annan först.
Det kallas blankning och är möjligt att göra i många många länder.

Det går ut på att man lånar aktier av en mäklare, för att sälja dom och sedan köpa tillbaka när (om) kursen gått ner. Det är väldigt riskfyllt och de som egentligen tjänar bäst på dessa affärer är mäklaren som tar ut avgifter och annat för transaktionerna. Det har alltså uppfunnits ett sätt att tjäna pengar på saker som inte ens finns. Eftersom aktierna faktiskt finns i realiteten så kanske det inte är så jättefarligt, men man har också kommit på att man kan låna aktier som inte finns. Det kallas för att nakenblanka och är också tillåtet i många länder.

Att till exempel leta upp en lägenhet på nätet, hitta på att man äger den och sälja den till någon, för att sedan köpa lägenheten billigare och överlämna den till de man sålde annonslägenheten till, det är ju säkert på gränsen till bedrägeri men alltså fullt tillåtet på börsen.

Egentligen hade det här inlägget inte behövt vara så långt. Allt jag vill säga är att det är inte "ett jobb" att köpa och sälja pengar. Det och att jag verkligen hatar börsen. Sluta köpa och sälja pengar och gör andra människor nervösa. Och ja, jag är övertygad om att vi kan klara oss utan det där, OCH att det finns ett alternativ till er som inte tror mig.

Ekonomer är en bunch of motherfuckers.

3 kommentarer:

Medelklassman sa...

Damn right. Såg på nyheterna nu imorse att det inte längre är människor som sitter och handlar heller. Nej du. Nu har man "robotar", dvs. dataprogram som sitter och köper och säljer aktier och annat hej vilt. Utan någon direkt kontroll.

Känns oerhört sunt på alla plan.

SL sa...

Alltså. Nu är det inte riktigt sådär enkelt som du vill att det skall vara. Visst, man kan hata "börsen", för att den är "onödig", men jesus fucking christ, lansera ett alternativ till marknadsekonomin dåra.


"Börsens" existensberättigande bygger inte på att folk skall tjäna pengar, utan på att företag skall kunna existera på ett vad ekonomerna förmodligen skulle kalla "rättvist sätt". Att sen en massa muppar, ganksa många faktiskt, använder sig av "börsen" av andra anledningar är en helt annan fråga. Och jag är socialist.

.perpotator sa...

Börsens existensberättigande kanske ja, men i verkligheten vet vi båda hur det fungerar.
Och det ekonomer kallar för rättvist ger jag inte mycket för.
Försvara skiten bäst du vill. Jag har rätt.