måndag, februari 09, 2009

cp i samhället

Vad är en rimlig lön egentligen.
Naturligtvis ska den spegla ens utbildningsnivå, eller ens kunskapsbas. Har du lånat pengar till en utbildning, oavsett längd, för att kunna ge (face it) en arbesgivare konkurrensfördelar så vill du ju ha lite tillbaka. Du säljer ju din kunskap. Sånt fattar alla. Har du inte köpt utbildning för pengarna får du tackvackert ta emot det som bjuds i de andra kategorierna (se nedan dårå).

Lönen ska också spegla ens ålder såklart. Antal år i yrket spelar roll, hur mycket man kan om organisationen och hur snabbt man löser problem givet ens kunskap om företaget. Lön kontra ålder handlar också om att din lön ska kunna växa med dig. Det är inte rimligt att som nyexad 20-åring kräva över trettiotusen. Din lönekurva ska ha sin topp i 45-årsåldern, inte när du är 25.
Sånt kan man också fatta.

Min kompis och jag vill också gärna att samhällsnyttan ska spegla ens lön. Och det är här som något är knepigt och fel.
Hon studerar och är snart klar psykolog. Snittlön Landstingsanställd Psykolog 2007; 31000:- (källa psykologförbundet).
En annan vän pluggar till sjuksköterska. Det tar tre år och ger henne en snittlön på 25000:- (källa vårdförbundet).

En sophämtare har bara 32000:- och vill såklart ha mer.
Jag letar runt men kan inte hitta någon utbildning på våra universitet som leder till det yrket. Jag antar att deras löneanspråk alltså handlar om ett unikt yrkeskunnande och en bred erfarenhet i branschen dårå. Vi säger så, hejpåre!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Med tanke på att de allra största soporna här i samhället tjänar mest är det väl inte mer än logiskt att sophämtare tjänar näst mest?
/CSN:s bitch

.perpotator sa...

Word!

Medelklassman sa...

Bäst signatur 2009 = CSN:s bitch