tisdag, mars 17, 2009

om jag dör och kommer till paradiset

Jag undrar exakt hur kul det kan vara där. Om allt är perfekt och så å dä.
Jag är trött i hjärnan och i fingrarna. Trött på att kommunicera med antingen tummen eller pekfingrarna (jag skriver med alla fingrar på tangentbordet dårå, men det såg bättre ut sådär ok.)
Inom NLP så pratar man om deletion. Det innebär enkelt förklarat att man tar bort information från sina tankar innan man säger dom högt. Mycket av det man tänker är onödigt som information och annat är bara svammel. Det är inte nödvändigt för den som lyssnar heller, att behöva få all information.
I problemfallen, då det råder missförstånd, har många gånger för mycket information tagits bort och poängen går förlorad.
Det innebär annat också. Att den som lyssnar skapar sig en egen bild av vad som förmedlas. Människor jobbar med olika representationssystem. Vi uppfattar världen genom våra fem sinnen. I huvudsak används tre av dom mer än de andra två. Människor tenderar också att välja ett representationssystem över de andra. Man kan höra det på hur de pratar eller förmedlar information. De som använder sin visuella sida säger ofta saker som; "Det ser bra ut", "Titta här hur vi ska göra". De som föredrar sin känslomässiga sida uttrycker sig genom att till exempel säga "Det där känns bra..". Om vi lyssnar på varandra så kan vi snart avgöra vilken som används. Genom att använda samma representationssystem när du förklarar något så kommer du att bli bättre förstådd.
Och på samma sätt kan du naturligtvis vilseleda eller förvirra genom att göra tvärtom. Att förklara något visuellt, med väldigt målande beskrivningar om färg och form, för en som föredrar ett auditivt system blir så klart väldigt jobbigt för den personen. Den måste bearbeta och förstå på ett plan som inte är lika familjärt.
Det används bland annat inom hypnos för att aktivera sinnen hos en person. Helst dom som inte används så ofta. En person vars hjärna är i full färd med att översätta data från ett representationssystem till ett annat är väldigt mottaglig för suggestioner.
Nu blev det off topic lite. Så här; Att kommunicera med text, som vi gör mestadels idag, gör att två saker händer.
Den som förmedlar måste ta bort ännu mer information. Förvränga den om du så vill. Det finns inte nog med plats i ett sms för alla nyanser i språket. Det finns inte möjlighet för tolkaren att se eller höra (vilka är de två största systemen) vad som förmedlas samtidigt som orden. Textkommunikation är en utmärkt grogrund för missuppfattningar och feltolkningar. Det är känt sedan länge i den akademiska världen där det är viktigt med definiering av ord. Inom pedagogiken pratar man om intentionsdjup och konnotation (ni får googla eller läsa pedagogik på universitetet dårå).

Samtidigt ser jag hopp. I den här videon till exempel. 17 minuter in för er som inte orkar se allt.

Det behövs inga nya stora paradigm för att förändra världen eller människor . De förändrar sig själva. Ofta till det sämre.
Men ibland också till det bättre, ja? Ja!

Se videon nu. Hela. Gör det bara.

2 kommentarer:

Tillsammans-bloggen sa...

Är du NLP-anhängare?

.perpotator sa...

så klart jag är.
efter min hypnoskurs så är jag en större anhängare än förut också.
du?