tisdag, februari 23, 2010

lika som bär. del tre

Lika som bär;
iPhone app store - Burka


5 kommentarer:

Anonym sa...

Fast det går ju utmärkt bra att hitta likheter mellan dom som gör applikationer med halvnakna brudar och dom som anser att de ska tvinga på sin fru en burka också.

Typ att deras respekt för vare sig kvinnor eller sex känns ganska obefintlig.

If i have to spell it out.

/Bittersweet

.perpotator sa...

Menar du att censur är bra alltså?
Dessutom har jag fått uppfattningen (av media) att de som bär burka gör det frivilligt..
Men dom kanske har blivit tvingade att säga så. Kvinnor har ju uppenbarligen ingen fri vilja över huvud taget. (obs ironi!)

Anonym sa...

Skulle jag använda ordet censur om att ett privat företag väljer vilka apps dom vill saluföra och inte? Nä. Censur är när nån försöker starta en samhällskritisk tidning och kastas i fängelse av staten.

Om jag startar en butik och bestämmer mig för att jag inte vill sälja gurka och kaviar utan bara snus och mandariner är det inte heller censur.

Fast det är ju alltid bara porr som får folk att hoppa upp och ner och ropa censur oftast. Inte andra bortval som affärer gör.

Att vissa kvinnor har en fri vilja att vika ut sig hindrar inte att den man som är i den branschen är en idiot.

/Tyckt och klart

.perpotator sa...

Nu är ju inte App Store ett företag i den klassiska bemärkelsen. Apple tillhandahåller en plattform för programvara som är utvecklat av andra (och nej, det är inte samma sak som att sälja apelsiner som andra plockat). Det är helt enkelt ett (numer) semiöppet marknadstorg där Apple godtyckligt kan avgöra vad som får säljas eller inte.
Sen om det är porr eller apelsiner, spelar mindre roll för sakfrågan.
Kontrollerade forum som App Store passar inte på ett öppet internet.

Och nej, att kasta någon i fängelse för det är inte censur. Det är förtryck. Censur är granskning och kontroll av till exempel information i tidningen innan den når allmänheten.

.perpotator sa...

ok, en disclaimer då. eller brasklapp om man så vill.
Det är förstås så att Apple får bestämma själva vad dom vill marknadsföra för applikationer till sina mobiler. Men om dom vill ha ett öppet forum för det så kan dom inte stänga ute apps så där. Microsoft har en certifikathantering där man till exempel kan välja om man vill installera programvara som är utvecklat av tredje part. Det är ett system som Apple skulle kunna använda sig av, för tex program som dom inte vill sätta någon ansvarsstämpel på. Och igen, det här handlar inte bara om material av sexuell natur.