torsdag, april 15, 2010

undran inför samhället

Det här undrar jag nu, när jag sitter och läser en forskningsrapport om emotionell intelligens hos tonåringar;
Om det enbart finns biologiska skillnader (som visserligen påverkar resultat i t ex IQ-test) mellan kön, ska vi då i forskning studera könskillnader? Eller över huvud taget peka på skillnaderna i de fall resultaten kan separeras i kön.
Det undrar jag nu.
Eller så här: Är det intressant att visa på skillnader genom att till exempel redovisa könen åtskilda?

Vet inte om jag lyckades formulera mina frågor jättebra, men jag tänker att man fattar ändå.
Jag vet att det finns åtminstone en som kommer att ge mig ett svar på det här. *hoppas*

5 kommentarer:

Jenny sa...

Inte för att jag trodde att det var mig du gick och tänkte på hela dagen, och i går och i förrgår och drömde om alla nätter och i framtiden när allt är jättestort, men...

Att ignorera skillnader inom grupper bäddar för spänningar mellan grupper.

Lite kortfattat så där.

/Genusvetarn.

Anonym sa...

Jisses, jag fattar verkligen inte!
Men jag undrar vem som säger att det bara finns biologiska skillnader. Det lät ovant.
/B

.perpotator sa...

jenny: jag vet inte, det där sista lät lite för bokcitatigt.. på vilket sätt bäddar det för spänningar mellan grupperna? du får gärna förklara lite mer.

B: men typ massor av folk säger ju så varenda gång man säger nåt i stil med "typiskt tjejer" eller "killar gör si och så".. hela tiden är det ju viktigt att påpeka att det bara finns skillnader som beror på sociala omständigheter. menar du att du aldrig hört det själv?

Anonym sa...

Jo, ofta hör jag folk påpeka att det bara beror på sociala omständigheter. Har dock aldrig hört nån hävda det omvända - att det bara beror på biologi.

Jag tror som alltid att det är 30% biologi, 70% genus/sociala omständigheter/uppfostran/miljö (vad du nu vill kalla det).

Att det är stora skillnader mellan kvinnor och män i alla möjliga avseenden tycks vara ett faktum. Och jag ser det ändå tydligare sen jag fick barn.

På en strikt personlig nivå uppfattar jag det ofta som att killar är mer aggressiva och mer självcentrerade (på gott och ont och på en generell nivå). Och det tror jag alltså är ca en tredjedel biologi.

Men det är bara jag det. Jag utvecklar gärna mina nuvarande åsikter om kön och genus när vi ses någon gång.

Kram så länge!
/B

Jenny sa...

Det är ett bokcitat faktiskt, men det sammanfattar ganska fint tendensen att ställa tjejerna mot killarna och hävda att eftersom vi är så himla olika måste vi också behandlas olika. Istället för att se vad i n d i v i d e r har gemensamt klumpar man ihop och drar alla över en kam. Alla kvinnor är frigida, alla män är potentiella våldtäktsmän, alla mammor stannar hemma längre med sina barn, alla pappor jobbar hellre övertid än är hemma med sina barn.

Mer?