torsdag, januari 07, 2010

ordning på torpet

Det råder någon slags underlig ordning på busshållplatsen utanför mitt jobb. Jag har noterar det redan från början. Så här; från busskurens ena sida står det alltid en låååång rad av människor och väntar. Så prydligt uppradade som en psykologisk kö nu kan vara. Jag har tänkt att det är väl ändå konstigt, vore det inte rimligare att folk stod mer random liksom. Som i några här och några fler där. Men inte. Det är den här linjen varje dag.
Jag brukar ju då gå och ställa mig liksom först i den här tänkta kön, eftersom jag inte trott att den har någon betydelse. Döm om min förvåning när jag upptäcker att när bussen kommer, då är det köordningen som gäller. Folk går lugnt och prydligt på i tur och ordning som de stått i kön.

På ett sätt är det ju för gulligt liksom. Att dom tänker på vem som kom först till busshållplatsen. Men är det inte lite konstigt. En busskö har ju ett visst mått av anarki och oordning också. Det kommer någon och tränger sig lite här och var, och det är ok för man måste släppa in dom som kommer från fel håll på något sätt.
Här är det alltså jag som är den personen. Som tur är släpper dom in mig också.

Man undrar hur det började. Det här kan vara ett intressant område att studera för någon etnolog kanske.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Sådär har folk i USA stått i flera år, bra mycket trevligare än trängandet i buffliga svenne-köer.

.perpotator sa...

hmm. en USA-referens.. jag ska fundera på det där. det kanske är bättre att stå på kö.

Skinhead Barbiedoll sa...

I Norrbotten var det alltid prydliga köer som gällde järnet, men då jag flyttade till Sthlm upptäckte jag att det är lite mer huller om bullerm här.

.perpotator sa...

skinhead baby: jag gillar köer där jag står först. sist kan man inte ställa sig, där står redan någon.

Mattias sa...

Fyrans busshållplats vid Odenplan i Stockholm lyder under djungelns lag. Den har någon form av organisk kö som växer åt alla håll. När bussen kommer så försöker all tränga sig på först. Jag blir alltid lika lack när någon tränger sig före mig, trots att jag alltid tränger mig före någon annan.

.perpotator sa...

jag börjar gilla det där med kö till bussen. folk måste lära sig att släppa fram dom viktiga helt enkelt.
fast nu har jag köpt bil så nu skiter jag i det där :)