torsdag, november 18, 2010

datavärld vs rl

Igår installerade jag Fallout 3 (orka länka). Det är i många avseenden ett väldigt bra spel.
För det första är det helt olinjärt. Dvs man kan röra sig hur som helst i spelvärlden. Du kan också interagera exakt hur som helst med resten av AI'n a. Du kan även välja hur du gör med ett uppdrag, antingen utför du det eller så skiter du i det. Valen handlar också om att vara ond eller god mot de du möter.

Det här ställer mig inför ett moraliskt dilemma. I början får man nämligen ett uppdrag som går ut på att desarmera en stor atombomb som ligger mitt i en stad. På vägen dit så får man ett till uppdrag som går ut på att detonera den och förstöra hela staden. Sen får man alltså välja vilket man gör.
Jag gillar ju att leka ond i spel, men samtidigt så strider det ju lite mot mitt irl-jag. Så när jag tänker på att jag kommer att döda alla människor i staden så känns det sådär. Sen tänker jag att dom som överlever kanske kommer att tycka sådär om mig och så.. Men jag kan ju heller inte låta bli att tänka att det bara är ett spel och att gubbarna i det bara är polygoner och sånt.
Men ändå. Jag har sjukt svårt att spela ond i spel. Det känns bra på nåt sätt ändå.

1 kommentar:

30+ sa...

Aha, du körde den först. Ja, det är bara bra. Fallout 3 först och sen kan du kasta dig in i Fallout New Vegas sen. Dom är oberoende men i New Vegas har dom slipat lite på mekaniken. Om möjligt har NV också liiite roligare story. Men bara lite. Båda är bra. Väldigt bra.